Deklaratë për shtyp
Në Europë, 104 milion njerëz nuk mund të gjejnë rehati në shtëpi gjatë verës, pa folur për Mesdheun, ku vala e të nxehtit është më e shpeshtë dhe e fuqishme. Varfëria energjitike shkakton shumë pamundësi për ata që vuajnë pasojat e saj: vështirësi ekonomike, pamundësi për të paguar faturat, veçim shoqëror madje edhe probleme me shëndetin. Fuqizimi i grave për të luftuar ndaj varfërisë energjitike në Mesdhe, kufizon ndikimin në shëndet e shoqëri si dhe pabarazinë gjinore, që janë dhe objektivat e vendosura nga 9 partnerët e projektit EmpowerMed. Ky projekt nis fushatën e komunikimit me nxjerrjen e faqes zyrtare dhe videos.

Gratë si shtyllë në luftën ndaj varfërisë energjitike në Mesdhe
Varfëria energjitike është situata në të cilën një familje nuk mund të kap minimumin e duhur të nivelit të konsumit të energjisë që të përballojë nevojat themelore. 57 milion vetë në Europë janë të prekur, sidomos gratë. Projekti EmpowerMed synon të trajtojë pabarazinë gjinore duke përmirësuar kushtet e jetesës të më shumë se 10,000 njerëzve, 60% e të cilëve janë gra.

Prani e lartë e varfërisë energjitike në zonat bregdetare të Mesdheut
Vendet e Mesdheut nuk janë më vulnerabël ndaj varfërisë energjitike vetëm nga vala e të nxehtit. Këto vende përballen me çështje si mungesa e izolimit të ndërtesave, mungesa e sistemit qendror të ngrohjes, kosto të larta për ngrohjen dhe ftohjen, strehim i papërballueshëm, punë të dorës së dytë, që çojnë në pasiguri dhe numër të lartë të të ashtuquajturve punëtorë të varfër.

Projekti europian EmpowerMed do të ofrojë ndihmë për më të prekurit
Ndaj këtij realiteti, projekti europian EmpowerMed u hartua për të trajtuar varfërinë energjitike në Mesdhe me vëmendjen te gratë. Projekti do të ofrojë vizita në shtëpi dhe instalim falas të pajisjeve për kursim energjie. Mbledhje kolektive dhe tryeza pune të tipit ‘bëje vetë’ do të aftësojnë njerëzit në përmirësimin e mirëqenies në shtëpitë dhe bashkësitë e tyre. Përveç trajtimit praktik të varfërisë energjitike, projekti do të ofrojë rekomandime politike në nivel sistematik. Ky projekt 4-vjeçar ka bërë së bashku 9 partnerë nga 7 vende evropiane (Shqipëri, Kroaci, Spanjë, Francë, Gjermani, Itali, Slloveni) për të fuqizuar mbi 4,200 familje të prekura nga varfëria energjitike.

Faqja zyrtare dhe video e projektit EmpowerMed paraqesin synimin e tij.

Video e projektit EmpowerMed thekson sfidat dhe aktivitetet e projektit, si dhe ndikimin e pritur. Video gjendet në këtë link:
http://www.youtube.com/watch?v=Nv_pT7CGsRs
Adresa e faqes zyrtare ështëempowermed.eu. Ajo hedh dritë mbi sfidat dhe zhvillimet në luftën ndaj varfërisë energjitike.
Të rejat nga projekti EmpowerMed mund t‘i ndiqni dhe në mediat sociale: Facebook (Empowermed.eu) dhe Twitter (@EmpowerMed.eu).

Kontakti për shtypin
Arion Sauku
arion.sauku@milieukontakt.org
Ekspert Mjedisi dhe Planifikues Urban

Web site http://www.empowermed.eu / Facebook Empowermed.eu / Twitter@EmpowerMed.eu

Projekti “Forumi për kujdesin ndaj komunitetit i titulluar “Zëri Juaj” ka ndihmuar mijëra njerëz vulnerabel për të luftuar pasojat e izolimit, gjatë pandemisë së koronavirusit. Që nga izolimi, stafi dhe vullnetarët e forumit kanë bërë më shumë se 6.000 thirrje, duke qënë në kontakt me rreth 4500 njerëz.

Stephen Harrison, përfaqësues i forumit tha: “Ndërsa jemi të distancuar fizikisht, ne jemi të lidhur nga pikëpamja sociale. Ne i kemi dëgjuar komunitetet dhe punojmë me partnerë për t’iu përgjigjur situatës që t’ju vijnë në ndihmë komuniteteve”.

Forumi punon vazhdimisht për të mbështetur njerëzit me probleme shëndetësore afatgjata dhe që vuajnë nga vetmia. Gjatë shpërthimit të Covid-19, forumi ka përdorur të gjitha burimet, për të mbështetur grupet vulnerabël. Në disa raste stafi dhe vullnetarët kanë qëndruar në linjë deri në një orë, duke dëgjuar me vemendje problemet e tyre dhe duke i ofruar mbështetje psikologjike dhe sociale. Të rinjtë u kanë ofruar ushqime, u kanë dërguar vepra arti, video humoristike dhe u kanë kënduar njerëzve që kanë qenë më vulnerabël nga koronavirusi.

Për më shumë informacion mund të shkruani në adresën e e-mailit: enquiries@yourvoice.org.uk

Në 50 vjetorin e Ditës së Tokës, António Guterres, sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, përcoi një mesazh për botën: Ne po përballemi jo me një, por me dy kërcënime globale. “Ne duhet të veprojmë me vendosmëri për të mbrojtur planetin tonë nga koronavirusi dhe kërcënimi ekzistencial i ndryshimeve klimatike,” tha Guterres në një video -mesazh.

“Ne duhet ta kthejmë rimëkëmbjen në një mundësi reale për t’i bërë gjërat ashtu si duhet për të ardhmen,” tha Guterres. Kufizimet që synojnë të zvogëlojnë përhapjen e koronavirusit kanë ndryshuar në mënyrë drastike jetën dhe ekonomitë tona, duke krijuar një mundësi unike për ne që të investojmë në shoqëri më të qëndrueshme.

Sekretari i Përgjithshëm sugjeroi disa “veprime që lidhen me klimën”. “Fondet publike duhet të përdoren për të investuar në të ardhmen, jo të kaluarën”, tha Guterres. Ai sugjeroi që ndihma ekonomike që ofrohet për të përballuar situatën e shkaktuar nga koronavirus, të fokusohet tek zhvillimi i një ekonomie më të gjelbër, duke krijuar punë në sektorin e energjisë së rinovueshme. Paratë duhet të shkojnë drejt bizneseve më elastike dhe eko-ndërgjegjësuese.

Guterres vijoi më tej, se ne jemi tashmë në recesion dhe duhet të shfrytëzojmë këtë mundësi për të bërë ekonominë dhe sistemet tona të energjisë më të qëndrueshme, për të zvogëluar emetimet dhe ngadalësuar ngrohjen globale.
Ndryshimi i klimës do të ketë pasoja ekonomike. Mund të shkaktohen dëme me miliarda dollarë nga fatkeqësitë natyrore, kujdes shëndetësor i rritur si rrjedhojë e sëmundjeve që lidhen me ndotjen. Por shumë nga këto kosto mund të parandalohen.

Nëse kalojmë në energji të rinovueshme ne mund të zvogëlojmë ndryshimin e klimës dhe të mbrojmë vendet e punës në industrinë e energjisë kur nafta të mbaroj. Energjia e rinovueshme është edhe më e lirë pasi të jetë vendosur infrastruktura.

Për të krijuar një ekonomi më të gjelbër, Guterres rekomandon të përfundojnë subvencionet e karburantit fosil dhe të taksohen ndotësit për t’i vënë para përgjegjësisë për dëmtimin e tyre. Ai gjithashtu rekomandon që rreziqet klimatike të përfshihen në sistemet ekonomike siç është tregu i aksioneve.

Mbi të gjitha, Kombet e Bashkuara kërkojnë të lihen mënjanë përkatësitë tona kombëtare dhe të bashkohemi për të ardhmen e përbashkët, si njerëz të Tokës.
“Gazet serë, ashtu si viruset, nuk respektojnë kufijtë kombëtar,” tha Guterres. “Në 22 Prill, në këtë ditë të Tokës, ju lutemi bashkohuni me mua për të kërkuar një të ardhme të shëndetshme për njerëzit dhe planetin.”

Burimi: Organizata “Earth Day” (Dita e Tokës)
Përshtati: Qendra “Grupimi Ekolevizja”

Older Posts »

Categories