Posted by: ekolevizja | May 22, 2017

Banorët kundërshtojnë HEC-et në luginën e Bënçës!

Nga: Alisa Peçi

Bënça është një fshat i vogël, që shtrihet në jug të qytetit të Tepelenës , 6 km larg tij. Lumi i Bënçës rrjedh nga burime të ftohta në malet e Lekdushit dhe Progonatit, bashkohet me lumin e Vjosës në veri të qytetit të Tepelenës dhe derdhet në detin Adriatik.

As lugina e mrekullueshme e Bënçës, me kanione dhe një biodiversitet të pasur, nuk ka shpëtuar nga makutëria e disa njerëzve të cilët duan të ndërtojnë hidrocentrale (njësoj si në Valbonë). Në luginën e Bënçës janë parashikuar të ndërtohen 8 hidrocentrale, 2 prej të cilave kanë filluar punimet.

Grupimi “Të mbrojmë lumenjtë” zhvilloi në dt. 20.05.2017, një takim me komunitetin për të diskutuar mbi problematikat e dy HEC-eve që kanë filluar të ndërtohen në luginën e Bënçës.

Banorët u shprehën të shqetësuar ndaj ndikimit të HEC-eve në jetën e tyre ekonomike. Marrja e ujit të lumit për hidrocentrale, do të cënoj aktivitetin e tyre ekonomik që është i bazuar kryesisht në blegtori dhe në mbledhjen e bimëve medicinale.

Drejtori i Agjencisë Kombëtare të Bregdetit, z. Auron Tare, u shpreh se zhvillimin e fshatit Bënçë e sheh tek turizmi dhe jo tek hidrocentralet, pasi zona është mjaft aktraktive për turistët, me pasuri të shumta natyrore dhe kulturore. Hidrocentralet do të rrezikojnë kanionet e Nivicës të cilat janë monumente natyrore të mbrojtura me ligj, Tarracën Erozive të Bënçës etj.

Sipas drejtuesit të Bashkisë Tepelenë, z. Tërmet Peçi hidrocentralet janë një gangrenë, që do i detyrojnë banorët, fëmijët e tyre dhe brezat e ardhshëm të largohen nga vendi i tyre. Ai ka shprehur gjithmonë qëndrimin e tij në mbështetje të komunitetit kundra HEC-eve dhe do të vazhdoj t’a bëj një gjë të tillë.

Tahiri, një burrë i moshuar nga fshati Bënçë, u shpreh se nuk u ka mbetur gjë tjetër të bëjnë, vetëm të qëllojnë me gurë ndaj kompanisë së HEC-eve.

Grupimi “Të mbrojmë lumenjtë”, sugjeroi të ndiqet rruga ligjore duke ju drejtuar gjykatës, per të cilën banorët dakortësuan.

Ky aktivitet u zhvillua në kuadër të Programit ACHIEVE, zbatuar nga Milieukontakt Albania, EcoAlbania dhe LexFerenda, mbështetur nga REC Shqipwri dhe financuar nga Bashkimi Evropian në Shqipëri.

Posted by: ekolevizja | April 21, 2017

Historiku i Ditës Ndërkombëtare të Tokës (22 Prill)

Përshtati: Alisa Peçi

Dita Botërore e Tokës festohet çdo vit më 22 prill, në mbarë botën, për të rritur ndërgjegjësimin e njerëzve rreth mbrojtjes së mjedisit si dhe për të demonstruar masat e mbrojtjes së mjedisit. Për herë të parë, Dita Botërore e Tokës u festua në vitin 1970 dhe më pas filloi të festohej çdo vit në nivel global, nga rreth 190 vende.

Në vitin 1969, një aktivist i paqes nga San Francisko, i quajtur John McConnell, propozoi një ditë për t’u bashkuar për sigurinë mjedisore. John McConnell zgjodhi për të festuar Ditën e Tokës, ekuinoksin e pranverës më 21 mars 1970, ndërsa Senatori i Shteteve të Bashkuara Gaylord Nelson përcaktoi datën 22 prill të vitit 1970, e cila u bë dita sinjifikuese e tokës në mbarë botën. Për themelimin e datës së festimit të ditës së Tokës më 22 Prill, Senatori i Shteteve të Bashkuara Gaylord Nelson u nderua me Çmimin Medalja Presidenciale e Lirisë. Në këtë mënyrë, data 22 prill 1970 është shënuar si përvjetori i lëvizjes moderne mjedisore.

Gjatë kremtimit të parë të ditës së tokës, miliona njerëz shfaqën interesin e tyre dhe morën pjesë në atë ngjarje. Në përgjithësi, festimi i Ditës së Tokës fillon me praktikën e zakonshme të plantacioneve të reja të pemëve në zonat e kërkuara në mbarë botën. Shumica e vendeve e festojnë gjatë gjithë javës me emrin Java e Tokës, për t’u përqëndruar në shumë çështje dhe aktivitete mjedisore.

Dita e Tokës në 22 Prill 1970 u krijua për të rritur ndërgjegjësimin e publikut për mbrojtjen e gjallesave si dhe trajtimin e çështjeve mjedisore para popullit. Një tragjedi e madhe mjedisore ishte derdhja masive e naftës në Santa Barbara të Kalifornisë në vitin 1969. Kjo tragjedi, inspiroi Gaylord Nelson drejt rritjes së ndërgjegjësimit publik për ndotjen e ajrit, ujit dhe tokës, si dhe zbatimin e masave për mbrojtjen e mjedisit.

Toka është i vetmi planet në Univers, ku ka jetë. Ndaj, është shumë e nevojshme të mirëmbahen pasuritë natyrore të tokës, për të vazhduar jetën në tokë. Njeriu, ka harruar të kujdeset për planetin që i dha jetën dhe i përdor burimet e tij në mënyrë të pamëshirshme.

Senatori amerikan Gaylord Nelson, themeloi Ditën e Tokës për t’i ndërgjegjësuar njerëzit për rritjen e përditshme të industrializimit, si dhe qëndrimin e pakujdesshëm të njerëzve që jetojnë në tokë. Hapi u mor nga ai për të promovuar idenë e ekuilibrit natyror midis njerëzve si dhe për t’i inkurajuar ata për respektimin e burimeve të planetit. Është shumë e nevojshme të kujdesemi për çështjet mjedisore për të qëndruar të shëndetshëm dhe të gjallë, pasi njerëzit kanë shfrytëzuar pa mëshirë burimet e jetës gjatë shekujve.

Një nga shembujt më të mëdhenj është shterimi i shtresës së ozonit që na pengon nga rrezet ultraviolet të diellit. Një tjetër problem i madh i mjedisit është shkatërrimi i lumenjve duke u përzier me materialet toksike industriale që çon në ngrohjen globale. Rritja e industrializimit, çon në shpyllëzimin që përfundimisht çon në rritjen e temperaturës së Tokës. Çdo gjë është duke u paketuar në qese plastike. Prodhimet e qeseve plastike po rriten dita ditës, të cilat sjellin dëme për mjedisin, pasi këto materiale janë të padegradueshme.

Këto janë disa nga rreziqet që mbarojnë jetën në tokë, të cilat mund të reduktohen duke ndërmarrë hapa të vegjël si mbjellja e pemëve të reja, duke penguar shpyllëzimin, duke kufizuar përdorimin e automjeteve për të reduktuar ndotjen e ajrit, duke rritur ruajtjen e energjisë përmes reduktimit të përdorimit të panevojshëm të energjisë elektrike. Hapa të tillë të vegjël bëhen një hap i madh nëse merren me kujdes nga njerëzit në mbarë botën.

Tematikat e Ditës së Tokës

Tema e Ditës Botërore të Tokës 2017 është ” Mjedisi dhe Klimas”.
Tema e Ditës Botërore të Tokës 2016 ishte “Pemët për Tokën!”.
Tema e Ditës Botërore të Tokës 2015 ishte “Bota e Mrekullueshme e Uji t ” dhe “Tokë e Pastër – Tokë e Gjelbër “.
Tema e Ditës Botërore të Tokës 2014 ishte “Qytetet e Gjelbra”.
Tema e Ditës Botërore të Tokës 2013 ishte “Fytyra e Ndryshimeve Klimatike”.
Tema e Ditës Botërore të Tokës 2012 ishte “Mobilizo Tokën”.
Tema e Ditës Botërore të Tokës 2011 ishte “Pastro airin”.
Tema e Ditës Botërore të Tokës 2010 ishte “Redukto”.
Tema e Ditës Botërore të Tokës 2009 ishte “Si mund të lëvizni?”.
Tema e Ditës Botërore të Tokës 2008 ishte “Pemë, Ju lutem”.
Tema e Ditës Botërore të Tokës 2007 ishte “Të jesh i sjellshëm me tokën – duke filluar nga kursimi i burimeve”.

Posted by: ekolevizja | March 13, 2017

Ligj specifik për Ndryshimet Klimatike

Nga: Laureta Dibra, përgjegjëse e sektorit të ajrit dhe ndryshimeve klimatike, Ministria e Mjedisit

Ne kemi ligjin e mbrojtjes së mjedisit, nga ku mund të merrnim spunto për të hartuar aktet nënligjore, por e pamë që ishte një bazë ligjore e mangët për të adresuar të gjitha çështjet e ndryshimeve klimatike. Tashmë ka ardhur momenti për të hartuar një ligj specifik për ndryshimet klimatike, pasi edhe paketa ligjore e BE-së në këtë fushë është zgjeruar.

Aktualisht, po realizohet një proçes konsultimi me të gjithë aktorët për ligjin e ndryshimeve klimatike, me institucionet që janë përgjegjëse për t’a zbatuar këtë legjislacion. Pjesëmarrja e të gjithë aktorëve në këtë proçes paraqet një garanci për të ardhmen për t’i angazhuar këto institucione, për ngritjen e infrastrukturës së nevojshme për zbatimin e legjislacionit, qoftë në fushën e reduktimit të gazeve me efekt serë, qoftë edhe në fushën e përshtatjes së ndryshimeve klimatike. Ky ligj ka për qëllim të adresohen të gjitha problematikat që lidhen me ndryshimet klimatike, veçanërisht përshtatja ndaj ndryshimeve klimatike.

Ligji ka në fokus edhe zbatimin e Marrëveshjes së Parisit, që Shqipëria e ratifikoi në korrik të vitit 2016, për të cilën ka detyrime për t’u zbatuar. Në këtë ligj do të shprehen qartë edhe detyrat institucionale për të zbatuar angazhimet ndërkombëtare që ka vendi, por njëkohësisht edhe masat në nivel kombëtar, që lidhen me ndryshimet klimatike.

Të gjitha projektet që do të zhvillohen në fushën e bujqësisë, ujrave, blegtorisë etj. duhet të konsiderojnë ndryshimet e pritshme të klimës. Institucionet përkatëse duhet të angazhohen që në politikat e tyre të marrin në konsideratë edhe ndryshimet e klimës dhe zëri të shkoj në nivel komuniteti, tek fermeri.

Po mundohemi të sigurojmë masat e nevojshme për një zbatueshmëri sa më të madh të këtij legjislacioni në të ardhmen. Duam ta shtrijmë edhe në nivel lokal njohjen e ligjit të ndryshimeve klimatike. Paralelisht po finalizojmë edhe Strategjinë Kombëtare për Adaptimin ndaj Ndryshimeve Klimatike dhe 2 planet: një për përshtatjen dhe një për reduktimin e gazeve serë.

« Newer Posts - Older Posts »

Categories