Posted by: ekolevizja | June 16, 2016

Mbrojtja e insekteve pllenuese

bee-on-flower

Sipas Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO), afërsisht 80 për qind e të gjitha llojeve të bimëve riprodhohen me ndihmën e bletëve, fluturave, zogjve etj. Kjo përbën të paktën një të tretën e ushqimit në botë, duke përfshirë domatet, luleshtrydhet, kafen, mollët, karrotat, bajamet, kakao-n etj.

Pa pllenuesët, shumica e bimëve nuk mund të prodhojnë fruta dhe fara. Sipas FAO-s, bletët, zogjtë, dhe pllenues të tjerë, e kanë rritur prodhimin global të ushqimit me 87 për qind. Për fat të keq, bota është duke përjetuar një rënie të popullatave pllenuese.

Nga ndryshimi i përdorimit të tokës, përdorimi i pesticideve në bujqësi dhe ndryshimet klimatike, ka kërcënime të shumta ndaj popullatave pllenuese. Kjo është arsyeja pse fermerët, qeveritë dhe kompanitë janë duke gjetur mënyra të reja për të mbrojtur pllenuesit e egër dhe për të përmirësuar kultivimin e pllenuesve komercialë.

Në Amerikën Latine, organizata meksikane Pronatura po punon për të ruajtur speciet e egra që ushqejnë bletët. Bletaria urbane po bëhet gjithnjë e më popullore në të gjithë botën.

Sipas Shërbimit Pyjor të SHBA-së, më poshtë janë disa gjëra që mund të bëhen për të tërhequr dhe për të mbrojtur pllenuesit.

1. Pllenuesit kanë evoluar së bashku me bimët vendase, Bimët jo-vendase shpesh nuk kanë mjaft nektar ose polen. Shikoni udhëzuesin e bimëve vendase në rajonin tuaj për të përcaktuar se cilat specie bimore tërheqin lloje të caktuara të pllenuesve.
2. Shmangni përdorimin e kimikateve. Shumë pesticide, herbicide, fungicide janë të dëmshme për speciet pllenuese. Përdorni plehrat si plehu natyral dhe kërkoni për metodat e trajtimit jo-kimik të kujdeset për infestations dëmtuese.
3. Edukoni komunitetin tuaj. Inkurajoni shkollat, bizneset dhe parqet publike për të bërë hapësirat e tyre të gjelbra miqësore me pllenuesit.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: