Posted by: ekolevizja | May 11, 2016

Agropylltaria-përdorimi i pemëve në bujqësi-përfitime për fermerët dhe mjedisin

agro1
Sipas një raporti të fundit nga Biodiversiteti Nderkombetar, Qendra për Kërkime Ndërkombëtare te Pyjeve, Qendra Botërore Agroforestry dhe Universiteti Charles Sturt, pyjet kontribuojnë në jetesën e më shumë se 1.6 miliardë njerëzve. Megjithatë, 30 për qind e pyjeve në botë janë përdorur kryesisht për prodhimin e produkteve të drurit.
Agropylltaria është përcaktuar si integrimi i pemëve dhe shkurreve në sistemet e kulturave dhe kafshëve të fermave. Këto praktika mund të ndihmojnë pronarët e tokave për të diversifikuar produktet dhe për të krijuar përfitime sociale, ekonomike dhe mjedisore.
Pemët dhe pyjet sigurojnë më shumë se vetëm ushqimin, ata mund të rrisin shtresat tokësore, mbrojne biodiversitetin, ruajnë furnizimet e çmuara me ujë, madje dhe ndihmojnë në uljen e ndikimeve të ndryshimeve klimatike.
Sipas Qendrës Botërore të Agroforestry, Agropylltaria është e vetmja e përshtatshme për të adresuar nevojën për të rritur më shumë ushqimin dhe biomasën për lëndë djegëse.
Në një përpjekje për të rivendosur të dy ekosistemet lokale dhe ekonomitë lokale, Fushata e Gjelbër Botërore punon me partnerët në fshatra për të kthyer tokën e degraduar e gjelbër përsëri. Puna e tyre, ka transformuar komunitetet në Kenia, Meksikë, Etiopi, Indi dhe Filipine.
Në Marok, Fondacioni Atlas i Lartë ka mbjellë më shumë se një milion pemë frutore,ne përfitim te komuniteteve lokale. Ky projekt eshtë vlerësuar se ka ndihmuar më shumë se 50.000 marokenë duke rritur të ardhurat e tyre dhe përmirësuar sigurinë e ushqimit nëpërmjet shitjes së pemëve frutore.
Timberland dhe Aleanca e Fermereve te vegjël ne Haiti bëri një premtim për të mbjellë pesë milionë pemë, pasi vendi u godit nga një tërmet me magnitudë 7.0 balle në vitin 2010, duke përdorur një model Agropylltari-je me bazë komunitare.
Shoqata “Pemë për të Ardhmen” ka mbjellë rreth 100 milion pemë anembanë botës. Nëpërmjet integrimit te kafshëve, njerëzve dhe pemëve, projekti ka përmirësuar cilësinë e tokës, rritjen e te ardhurave, standardit te jetesës për familjet në Afrikë, Azi dhe Amerikën Latine.
Organizata “Partnerët Agropylltari” me familjet e fermave, pronarët e vegjël dhe organizatat e fermerëve në rajonin Liqeni Viktoria të Afrikës Lindore që nga viti 1983, ka mbjellë mbi 100 milionë pemë dhe në këtë mënyrë ka përmirësuar jetesën e 1.8 milionë njerëzve.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: