Posted by: ekolevizja | April 29, 2016

Bujqësia urbane

urban_agriculture_530

Që nga viti 1950, numri i njerëzve që jetojnë në zonat urbane është rritur nga 746 milionë në 3.9 miliardë. Deri në vitin 2050, sipas Kombeve të Bashkuara, 66 për qind e popullsisë së botës do të jetojnë në qytete. Ka mundësi për qytetet të bëhen jo vetëm qendrat e prodhimit të ushqimit, por edhe për ndërtimin e lidhjeve më të mëdha me zonat rurale. Komunitetet në mbarë botën janë duke kultivuar ushqime urbane në hapësira të gjelbëra, qasje më të mirë dhe të përballueshme për ushqim të shëndetshëm dhe rritjen e të ardhurave për fermerët. Dhe bujqësia urbane ka një numër përfitimesh duke i afruar komunitetet së bashku.
Sipas Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO), rreth 1 miliard njerëz në mbarë botën janë të angazhuar në bujqësi urbane. Fermerët nga Nairobi, Kenia në Bruklin, New York kanë gjetur mënyra për t’i bërë të gjelbëra qytetet e tyre.
Në solidaritet, Food Tank ka theksuar se 25 organizata po ndihmojnë në zhvillimin e qyteteve të gjelbër në mbarë botën. Më poshtë po përmendim disa prej tyre:
Abalimi
Abalimi është organizata që mbështet dhe ndihmon grupet dhe individët për të përmirësuar jetesën e tyre nëpërmjet bujqësinë organike.
Alternativa “Qytetaria e ushqyerjes”
Alternativa “Qytetaria e ushqyerjes” është një organizatë jofitimprurëse që promovon drejtësinë sociale dhe mjedisore në Montreal, Kanada. Projekti angazhon komunitetin përmes programeve të trajnimit të kopshtarisë.
Shkollat e gjelbra Mumbai
Me një fokus në edukimin e nxënësve, Green Schools Mumbai punon për të krijuar kopshte të qëndrueshme për të lidhur fëmijët me bujqësinë.
Instituti Mazingira
Ky institut ofron trajnime dhe mbështetje për fermerët urbane në Nairobi, Kenia. OJQ-ja ka trajnuar rreth 3,000 fermerë urbanë dhe të organizuar të rinjtë dhe shpërndarës grave.
Fermat e qytetit
Fermat e qytetit është një kompani që shndërron hapësirat e braktisura urbane në produktive.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: