Posted by: ekolevizja | December 14, 2015

Historia u bë në Paris, bota arriti marrëveshjen për të shpëtuar Tokën

download

“Unë hodha nje shikim kerkues, e pashë se reagimi ishte pozitiv, nuk kishte asnje kundërshtim, dhe thashe: Marrëveshja e Parisit për klimën është pranuar, dhe godita tryezën në me një çekiç druri”, tregon ministri i jashtëm francez Laurent Fabius.
Po cfarë do te behet pas kesaj marreveshje? Marreveshja për klimen do të detyrojë vendet të ndryshojnë mënyrën se si ata prodhojnë dhe konsumojnë energji, mënyrën se si ata kultivojnë ushqimin, mënyrën se si ata menaxhojnë vendbanimet urbane, mënyrën se si njerëzit të fitojnë jetesën e tyre, mënyrën se si njerëzit të udhëtojnë dhe në shumë mënyra të tjera. Implikimet e plota të kësaj marrëveshje do të bëhen të dukshme në të ardhmen.
“Franca ka parë shumë revolucione. Sot, ne kemi parë revolucionin më të bukur dhe më paqësorin “, tha presidenti francez, Francois Hollande, i cili kishte bashkuar negociatorët në konferencën përmbledhëse.
Ashtu si çdo marrëveshje tjetër ndërkombëtare, Marrëveshja e Parisit ka diçka për të gjithë për të qenë fitues. Vendet e zhvilluara kanë siguruar se tani e tutje veprimet ndaj klimës do të merren nga çdo komb dhe jo vetëm nga ato, siç ishte kërkesa në kuadrin ekzistues te klimës, përfaqësuar nga Protokolli I Kiotos i vitit 1997. Vendet në zhvillim janë në gjendje të marrin zemër nga parimi shumë i rëndësishëm i “diferencimit” – që kombet e zhvilluara duke pranuar kryesisht përgjegjësinë për emetimet e gazit, duhet të marrin masa më të mëdha për të luftuar ndryshimin e klimës. Kombet ishull dhe vendet më pak të zhvilluara – edhe më vulnerabël ndaj ndryshimeve klimatike – ishin të lumtur që kanë detyruar pjesën tjetër të botës për të njohur nevojën për të marrë një masë për të arritur uljen e temperatures 1.5 grade C në vend të 2 gradeve C e cila nuk ishte shpëtimi për ta.
“Kjo është një ditë historike. Marrëveshja jep një shpresë të re për gjeneratën e ardhshme që bota do të veprojë në mënyrë kolektive dhe për t’u dhënë atyre një planet me të mirë, “tha ministri i Indisë Mjedisit Prakash Javadekar
Ajo kërkon qe çdo vend të jap kontribute “të përcaktuara në nivel kombëtar” në luftën kundër ndryshimeve klimatike, edhe nëse ai është afër përshtatjes me ndikimet e ndryshimeve klimatike. Ajo përpiqet për të siguruar që vendet e pasura dhe të zhvilluara të burimeve financiare dhe teknologjike te venë në dispozicion dhe ndihmojnë vendet e varfëra dhe të prekshme nga ndryshimi i klimës. Ajo gjithashtu synon të krijojë një mekanizëm me të cilin veprimet e klimës në të gjitha vendet, të mund të monitorohen dhe vlerësohen periodikisht për të parë nëse bota në të vërtetë është në gjendje për të luftuar ndryshimin e klimës dhe nëse mund të përshkallëzohen veprimet e nevojshme

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: