Posted by: ekolevizja | June 17, 2015

Pse ndotja e ajrit të brendshëm mund të jetë më e dëmshme se ajo e ajrit të jashtëm?

Përshtati: Margerita Ndreu

New Picture (13)

 

 

 

 

 

 

 

Ajri që ne marrim lë shumë për të dëshiruar. Emetimet e dioksidit të karbonit dhe tymit toksik të benzinës janë shumë të dëmshme.  Cdo ditë ne jemi duke shkatërruar shtresën e ozonit.

Ju mendoni se qëndrimi në shtëpi ju bën të ndjeheni të sigurt. Por ajo që ju përballni në shtëpi mund të jetë edhe më e dëmshme.

Ndotja e ajrit në shtëpi, degradimi i cilësisë së ajrit të brendshëm me kimikate të dëmshme dhe materiale të tjera, mund të jetë deri në 10 herë më e dëmshme se ndotja e ajrit në natyrë.

Ndotja e ajrit, qoftë në shtëpi ose  në natyrë, është e dëmshme për shëndetin tuaj. Shumë njerëz e shohin këtë gjë se ajo mund ti bëjë që të duken më të vjetër.

Nuk ka dyshim se ndotja e ajrit ka një efekt të dëmshëm në lëkurë. Është provuar shkencërisht që ndotja e ajrit është një nga burimet kryesore të dëmtimit të lëkurës. Për shkak të ndotjes së ajrit lëkura mund të rrudhet para kohe, kjo vihet re sidomos në fytyrë, qafë dhe duar. Është e rëndësishme që të njihni problemin, të identifikoni shenjat e rrezikut dhe të kërkoni në mënyra të thjeshta për të parandaluar , ose të paktën për  të minimizuar, dëmet.

Ndotësit në shtëpi, në pluhur dhe ajër janë të krijuara shpesh nga burime të tilla si tymi i duhanit në mjedis, materialet e ndërtimit, mobiljet, pastrimi dhe produktet higjienike, kompjuterat, printerat, gatimi dhe aktivitetet e tjera të brendshme, si dhe nga vetë njerëzit.

Ndotësit e ajrit sipas studiuesve përfshijnë ozonin dhe oksidet e azotit. Mekanizmat e aktivitetit të ndotësve varen nga madhësitë e grimcave, tretshmëria, vendi i depozitimit dhe elementëve kimik të veçantë.

Studimet e fundit kanë treguar se ndotës të ndryshëm provokojnë reagime të ndryshme imunologjike dhe jo-imunologjike. Bashkëveprimi në mes të ndotësve të ajrit dhe alergeneve mund të bëhet jashtë personit të ekspozuar, në kuadër të alergjenit vetë, apo brenda organizmit të mukozës dhe lëkurës.

Pesë hapa të thjeshtë për të përmirësuar cilësinë e ajrit të brendshëm janë:

• Mbani dyshemenë tuaj të freskët
• Mbani një nivel të shëndetshëm të lagështisë
• Bëni shtëpinë tuaj një zonë ku ndalohet pirja e duhanit
• Bëni një test për radonin (lloj gazi radioaktiv). Nëse ju keni një shtëpi të re apo të vjetër, ju mund të keni një problem
• Shmangni aromat sintetike.

Ashtu si  mosha lëkura juaj natyrisht fillon të humbasë lagështinë dhe elasticitetin, por ka ndryshime, ne mund të bëjmë diçka për të ngadalësuar proçesin e plakjes së lëkurës.

Për shembull,  është treguar se ndotja e ajrit shtëpiak nga gatimi me qymyr ose dru zjarri përshpejton plakjen e lëkurës te femrat e Kinës Veriore. Ajo ishte e lidhur edhe me rritjen e rrudhave në ballë, nën sy dhe mbi kurrizin e duarve.

Grimcat kimike dhe komponimet organike të tilla si hidrokarburet aromatike policiklike (PAH) gjithashtu mund të kenë një efekt të dëmshëm në lëkurë.

Studimet e fundit kanë identifikuar lidhjet mes përqendrimit të grimcave kimike në pluhur shtëpie dhe simptomat alergjike në lëkurë. Një nga burimet kryesore të esterit ftalat në ambiente të mbyllura është klorid polivinili (PVC), që gjendet në materiale të plastifikuara të përdorura në dysheme dhe mur që mbulon materialet,  perde dushi, ngjitëse, lëkurë sintetike, lodra, kozmetike dhe produkteve të tjera të konsumit.

Grimcat kimike të polivinil kloridit janë vazhdimisht duke u emetuar në ajër dhe në pluhurin e  shtëpisë për shkak se ata nuk janë kimikisht të lidhura në strukturën e PVC. Pra, përqendrimet në pluhur shtëpie janë shumë më të larta se sa ato që janë në pluhur në natyrë dhe në tokë.

Grimcat shkaktojnë stres të fortë oksidativ në lëkurë, duke çuar në plakjen e parakohshme të lëkurës, ndërsa studimi tregon se kontributet e brëndshme të çështjeve të grimcave janë shumë më të larta, kur dritaret e hapura janë të ekspozuara ndaj tymit të trafikut.

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: