Posted by: ekolevizja | June 18, 2010

Vullnetaret per pastrimin e plazheve ne Qeparo dhe Himare

Nga Pirro CENKO , Himare , 18 Qershor 2010

Veprimtaritë e kishin nismën nga komunitëtët e zonës, nga nxënës e mësues të shkollave 9-vjeçare e të mesme si shkolla “Niko Aleksi”-Qëparo, shkolla e mesme “Pirro Gjiknuri”- Himarë dhe u mbështëtën nga Bashkia Himarë dhe nga ekipet e pjesëmarrjes publike dhe të ujit të Fushatës Kombëtare “Vepro Tani”.

Qëllimi kryesor i Fushatës Mjedisore Kombëtare “Vepro Tani!”, tashmë po bëhet celebrimi gjithëpërfshirës e me nisma nga më të ndryshmet anëkënd Shqipërise dhe me qëndër individin në çdo ditë të veçantë mjedisore që shënohet në kalendarin e 2010. Në këtë kuadër , javën  e dytë të Qërshorit, e cila la pas të djelën me  Ditën Ndërkombëtare të Mjedisit ( 5 Qërshor ) , përmbantë dhe Ditën Botërore të Oqëanëve ( 8 Qërshor ) u zhvilluan , duke përfshirë  në dy ditë të njëpasnjëshme, aksionë vullnëtarësh në ndihmë të pastrimit të plazheve në Jug të vendit, si plazhi  i Qëparoit, plazhi i Spilesë, Maraçit dhe plazhi në qëndër të Himarës.

Veprimtaritë e kishin nismën nga komunitëtët e zonës, nga nxënës e mësues të shkollave 9-vjeçare e të mesme si shkolla “Niko Aleksi”-Qëparo, shkolla e mesme “Pirro Gjiknuri”- Himarë  dhe u mbështëtën nga Bashkia Himarë dhe nga ekipet e pjesëmarrjes publike dhe të ujit të Fushatës Kombëtare “Vepro Tani”. Nga ekipet, vullnëtaret u pajisën me të gjitha matërialet e nëvojshme për pastrim si çanta, qëska e dorashka, ndërsa  Drejtoria e Shërbimeve e Bashkisë Himarë dhe kompania kontraktore e pastrimit “Kabuci” shpk u kujdes për mbarëvajtjen e veprimtarisë.

Vullnëtarët që morën pjesë në këto veprimtari të pastrimit të bregdetit morën falas bluza e matëriale të tjera nën logon “Vepro Tani!” dhe shprehën dëshirën ta vazhdojnë këtë nismë mjedisore ,jo vetëm gjatë këtij viti por ta përsërisin atë si një traditë edhe në vitët e ardhshme. Si rezultat i pastrimit, shumë plehra të hedhura në plazhet shumë pranë qëndrës së qytëtit Himare e qëndrës së Qëparoit, u grumbulluan e u transportuan larg zonës dhe shumë njërez u mobilizuan të ndihmojnë për këtë.

   Për shumë fëmije, të gjenin mbeturina të shumëllojshme :shishe, qëse plastike, letra e kanaçe, të hedhura pa kujdes e të futura thelle nën gure  në plazhin  e Qëparoit ishtë si të gjenin një thesar- por të pistë , që në në fund të fundit ja vlente ta largoje nga plazhi .

   “Paska shumë gjera ketu, sa shumë qëska e shishe….  ”,  thërriste një 12 vjeçare bashke me shoqen e saj duke kërkuar në një gropë të vogel të mbuluar me drurë të kalbur në plazhin e Qëparoit. Në fakt, sivjet dukej sikur deti kishtë pastruar gjithçka, a ndoshta dhe njërezit kishin qënë më të kujdeshem saqë në plazh nuk duhej shpenzuar shumë kohe për të pastruar, por megjithatë femijtë nuk të falnin, vraponin e gjenin  ndonjë vend të vogel që ndoshta prej vitit të kaluar kishin grumbulluar e maskuar mbetjet. Këta fëmije ishin ndër ata dhjetëra vullnëtare të tjerë që erdhën në plazh për të pastruar dhe menduar që keto plazhe të pastra do t`u shërbenin banorëve dhe pushuesve në veren që sapo kishtë trokitur.   Pastrimi zgjati deri në mesditë dhe për fundjavë, këto plazhe ishin të pastra e plot pushues, ndër ta edhe këta të  rinj e fëmije. Shumë qytëtare uronin të rinjtë për nismen dhe disa prej tyre u shprehen: “Të gjitha plehrat e kanë zanafillen tëk ne, tëk duart tona që duhet t`i drejtojme drejt koshave e jo në rrugë e det”.

    Eshtë për t`u përshendetur fakti që vazhdimisht veprimtarit e “Vepro Tani!” kanë tërhequr vemendjen e biznëseve privatë duke mbeshtëtur me shuma sado simbolike por të vlefshme e që shprehin përgjegjshmerinë e tyre  shoqërore për mjedisin. Kësaj radhe këta mbeshtëtës ishin Fshati Turistik Llogora dhe  FarmaVlora të cilët u shprehen: “ Plazhi është i të gjithëve ndaj duhet të kontribuojme”.

Aksione të tilla i bëjnë njërëzit të shohin se çfare ata shkaktojnë, se duhet ulur përdorimi i plastikes dhe metaleve sepse ,në fund të fundit, përse shërben e gjithë kjo. Fatkeqësisht kështu janë gjerat dhe ja se çdo të thotë të jetosh në një vend urban pranë detit. Familjet, individët, fëmije e të rritur, janë të ditur, mendojnë e veprojnë për jetën e mjedisin dhe për këtë mjafton të mobilizohen. Ndoshta ka ardhur koha që të gjithë të reflektojmë për shprehjen e Mark Tëain, i cili ka shkruajtur: “20 vjet duke nisur që sot, ju do të jeni më të zhgenjyer për ato që s`keni bërë sesa ato që keni bërë”.

Të gjitha plehrat e kanë zanafillen tëk ne, tëk duart tona që duhet t`i drejtojme drejt koshave e jo në rrugë e det

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: